Rafting Hakkında

Antalya Rafting Parkuru
Türkiye’nin sahip olduğu doğal, zengin su kaynaklarından önemli yere sahip olan Antalya da ki ırmak ve çaylar temizliği ve turizme açık alanlarıyla doğal turlarda önemli yere sahip olmaya devam etmektedir. ANTALYA da Birden çok akarsu (rafting- kano ve nehir kayakları) ile yapılması elverişlidir. Bunlardan en önemli yere sahip olan Antalyada’ki Köprülü Kanyon’dur. On kişilik takımlar ve bir rehber eşliğinde ırmakların bol köpüklü sularında kayak ve botta kalma mücadeleleriyle isimlendirilen rafting, Antalya’ da da çok heyecan verici su sporlardan birisidir. Sıcak hava koşullarında çok önemli bir yere sahiptir. Antalyada ki sıcak, rüzgarı az hava şartları rafting için mükemmeldir. Böylelikle uygun sezon da dağlardaki karların erimesiyle ırmak suyunun yükselmesi Nisan ve Kasım ayları arasında Antalya bu spor için hayli uygundur.
Uluslararası arenada dünyada yapılmış olan bu sporun en görkemli yapıldığı ülkeler arasında ülkemiz başta yer almaktadır. Ülkemiz böyle bir spor için uygun ve güçlü ırmaklar bulunmaktadır. Önemli bir bölgemiz olan Akdeniz, Türkiye’de rafting yapmak için mükemmeldir. Özellikle Antalya ilimizde keyifli bir rafting heyecanı yaşayabilirsiniz.
Köprülü Kanyon’ da Rafting Parkuru
[ale_one_half] [ale_testimonial link=”/koprulu-kanyon-rafting-turu.html” style=”light” avatar=”http://www.antalyaraftingturu.com/wp-content/uploads/2014/05/iletisim-icon.jpg” name=”Rafting Turu Programı”]Siz de Köprülü Kanyon’ da raffting yapmaya karar veren onbinlerce misafirimizden biri olmaya karar vermiş iseniz rafting turu programımıza bir göz atabilir ve anında online rezervasyon yaptırabilirsiniz. [/ale_testimonial] [/ale_one_half]
[ale_one_half_last] [ale_testimonial link=”/online-rezervasyon” style=”light” avatar=”http://www.antalyaraftingturu.com/wp-content/uploads/2014/05/galeri-icon.jpg” name=”Online Rafting Turu Rezervasyonu”] Bir kişi bile olsanız, sizi bulunduğunuz noktadan alır ve turumuza dahil ederiz. Turlarımızdan herhangi birine rezervasyon yaptırmak istiyorsanız, bizimle 0242 311 48 45 numaralı ofis numaramızdan veya 0532 604 00 92 numaralı GSM numaramızdan veye rezervasyon sayfamızdan irtibata geçebilirsiniz. [/ale_testimonial][/ale_one_half_last]

Rafting Terimler Sözlüğü
Rafting sporunun kendine has terminolojisi vardır. Dünyanın her yerinde rehberlerin kullandığı dil evrenseldir bununla birlikte Afrika, Amerika, Avrupa ırmaklarında kullanılan dil bazen değişiklik gösterebilmektedir. Rafting White Water jargonu olarak ta adlandırılan bu terimler çoğu zaman Türkçe karşılığı olmadan yabancı dildeki şekliyle kullanılır. Aşağıdaki mini rafting sözlüğünde bu jargonun tanımları verilmiştir.
AgileBow: Irmak kenarına yaklaşıldığında bottan ilk inerek botu tutmakla görevli kişi.
Beam: Botun en geniş noktaları arasındaki uzunluk.
Blade: Küreğin suya giren kısmı – palası.
Bow: Botun ön kısmı.
Carabiner: Güvenlik malzemeleri, ilk yardım kutusu vs. malzemeleri kaybolmamaları için bota tutturmak için kullanılan sağlam kliplerdir.
Cataraft: Çift pantunlu şişme bot.
CFS: Cubicfeetpersecond. Irmağın herhangi bir noktasında saniyede geçen su miktarı.
Channel: Akarsuyun raft ile geçilebilen rotası.
Commands: Komutlar. Rehberin ekibini yönlendirdiği komutlar. Ör: ileri kürek, geri kürek, dur vs.
Confluence: İki veya daha fazla kanalın buluştuğu nokta.
Curler: Kendi üzerine geriye yuvarlanan yüksek dik dalga.
Current : Akıntı. Suyun akışı.
D-Ring : Güvenlik halatının içerisinden geçtiği botun etrafında dizili D şeklindeki metal halkalardır.
Drop: Yüksekten dökülen su. Bot ile ani düşüş.
DrySuit : Su geçirmez, neopren malzemeden yapılma termal giysi.
DryBag : İlk yardım malzemesi, tamir malzemeleri, ilaç, yiyecek vs taşımak için kullanılan su geçirmez çanta.
Ducky: Tek kişilik veya çift kişilik şişme botlardır. Genellikle çift palalı kürek ile kullanılır.
Dumptruck: Botun komple alabora olmadan bir tarafında oturan kürekçilerin tamamının botun yan yatması neticesinde suya düşmeleri olayı.
Eddy: Akıntının durduğu veya ters aktığı yerledir. Genellikle ağaç, kaya vs engellerin arkasında oluşurlar.
Eddy Fence: Eddy duvarı, eddy çizgisi olarakta bilinir. İki farklı akıntının arasında oluşan keskin sınırdır. Güçlü eddy hattı dolu bir botu rahatlıkla devirebilir.
Fall: Şelale. Su düşüşü.
Flip: Botun bir dalga, kaya, eddy nedeniyle alabora olması – devrilmesi.
Flipline : Devrilen botu tekrar düzeltmek için kullanılan ucuna karabiner takılı halat.
Flotilla: Konvoy halinde seyreden bot grubu.
Foot cup: Kürekçilerin bottan düşmemek için ayaklarını içine soktukları bot tabanına sabit yuvalar veya kayışlardır.
Gate: İki engel arasında oluşan dar geçişler.
GhostBoat: Hayalet bot. Rapidin akış yönünü görmek için bırakılan içi boş bot.
Grip: Küreğin üst tutuş noktası genellikle T şeklindedir.
Guide : Rehber. Botu kumanda eden, mürettebattan sorumlu bot kaptanı.
Haystack: Geniş durgun dalga.
Life Jacket: Canyeleği
High Side: ‘Yüksek Taraf’ komutu. Botun bir yanına devrilmesi ihtimaline karşı tüm ekibin verilen komut ile ani bir şekilde yükselen tarafa atlayıp devrilmesini, kayaya yapışmasını engellemek.
High Water: Suyun yağışlar nedeniyle beklenmedik şekilde yükselmesi. Irmak daha hızlı akar ve önceden zor olan geçişler kaybolduğu gibi önceden var olmayan rapidler ortaya çıkabilir.
Hydraulic: Hidrolik. Oldukça tehlikeli olabilecek su dönüşleridir. Delikler bunlara dahildir. Bir botu veya yüzücüyü çok uzun bir süre içerisinde tutabilir.
LeadBoat: Flotillada Tur liderinin komuta ettiği bot.
Oar: Bota bağlı sabit kürek.
Paddle : Bota bağlı olmayan bağımsız kürek. Tek palalı ve çift palalı olabilirler.
PassiveswimPosition: Pasif yüzücü pozisyonu. Yüzücünün sırt üstü uzanıp ayaklarını havaya kaldırarak yüzdüğü pozisyon böylelikle önüne çıkabilecek engelleri ayaklarıyla uzaklaştırabilir.
PFD(PersonalFlotation Device) : Canyeleği
Portage : Geçilemeyecek kadar tehlikeli bir rapidden önce botu ırmak dışında karadan taşımak.
Put-In: Turun başlama noktası.
Rapid: Irmakta suyun köpürdüğü heryerrapid genel ismi ile adlandırılır.
RiverRating: Irmak zorluk derecelerini gösteren ölçü.
Run: Irmağın botla geçilebilen kısmı.
Safety Talk: Turdan önce katılımcılara verilen güvenlik konuşması- brifing.
Scout: Bilinmeyen bir rapide girmeden önce karadan bakarak analiz etmek.
Stopper: Çok güçlü ve baskılı bir şekilde gerisin geriye üzerine dönen su. Yüzücüler ve botlar uzunca bir süre içinden çıkamayabilir.
Strainer: Irmağa düşmüş veya akıntıların getirdiği ağaç, köprü artıkları, kamyon lastiği vs akla gelen gelmeyen birçok materyalin bir noktada toplanıp akarsu içerisinde yarattığı son derece tehlikeli engellerdir.
SweepBoat: Konvoy halinde seyreden Flotillada en son gelen süpürücü bottur. Kayakçıları toparlar. İlk yardım ve tamir malzemeleri taşır.
Take-Out: Botların dışarıya çıkarıldığı turun bittiş notası.
Thwarts: Bottun ortasında yer alan hava yastıkları.
Tongue : Hızlı ve dik akan rapidlerde V şeklindeki giriş.
Trip Leader: Tur lideri.
WetSuit: Soğuk su ve hava koşullarında giyilen neopren malzemeden yapılan vücut ısısını koruyan termal giysiler.
Windowshade: Bir hidrolik veya stoppera yakalanan botun devamlı olarak kurtulana kadar üst üste devrilmesi.
Wrapped: Botun büyük bir kaya veya engele yapışması – sarması. Bu bot çoğunlukla makara sistemiyle kurtarılabilir.
Z-Drag: Wrapped olan (bir kayayı boylu boyunca saran) botu kurtarmak için insan gücüne mekanik bir avantaj sağlaması için kurulan makara sistemine verilen isimdir.

Rafting Ekipmanları
Irmağın büyüklüğü rafting için bir ve altı olarak sınıflandırılan kolaydan zora hemen hemen ulaşılmaza yakın derecelendirmesi vardır. Bu spor için gerekli olan ekipmanlar öncelikle kürek, bot, şişirmek için pompa bulundurulmalıdır. Havanın durumu , nehirdeki şelaleler ve yağışa göre bu derecelendirme farklılık göstermektedir. Elbiseler genelde su geçirmez özelliğe sahip, neopren adında imal edilmiş elbiseler, kask ve can yeleğinden oluşmaktadır.
A) Botlar
Uzunluğu 3.6 metre veya 4.8 metredir. Dolmuş olan suyu tahliye deliklerinden boşaltan, dayanıklı ve şişebilen botlar kullanılmaktadır. Botlarda 3 adet yastık bulunmaktadır. Köprülü kanyon( canyon ) için idealdir.
B) Kask
Herhangi bir düşme sonucunda sudaki sert kayalara çarpma sonucu oluşabilecek kazaları önlemede büyük rol oynar. Sert plastikten yada fiberglas malzemeden oluşur. Çene altında bağlanması için ayarlanabilir kemeri vardır. Kaskın üzerinde bulunan delikler suyun dışarı tahliye etmesini sağlamaktadır. Kanyon ( canyon ) içerisinde mutlaka gereklidir
C) Koruyucu Yelek
Sporcunun suya düşmesi sonucunda veya kaza sonucu bayılması yaralanması durumunda vücudunun suya batmasını engellemek için tasarlanmıştır. Rafting ve kanyoning ( canyoning ) turları için zorunludur.
D) Yağmurluk
Sporcuyu yağmurdan ve rüzgardan koruyan ve vücut sıcaklığını dengeleyen plastikten yapılan koruyucu elbisedir. Rafting ve kanyoning ( canyoning ) turlarında yağışlı havalarda kullanılması üşümeyi azaltır.
E) KÜREK
Ham maddesi sert plastik ve hafif metal olan şişme bota yön vermek ve hareket ettirebilmek için tasarlanmış tekli ve çiftli küreklerdir. Gerektiğinde kanyoning ( canyoning ) ve rafting’de botun akıntıda sarp kayalara çarpmamak veya ağaçlara takılmadan bota yön vererek takılmadan ilerlemesini sağlar.
F) Kurtarma İpİ
Herhangi bir şekilde bottan düşen ve uzaklaşan kişiye ulaşmak için 20 veya 30 metre uzunluğunda dolaşmayan ve suya batmayan kurtarıcı iplerdir. Kanyon ( canyon ) ve akıntı debisi yüksek sularda bir rehberde olmasa olmaz bir ekipmanıdır.
G) Koruyucu Elbİse (Neoplem)
Soğuk hava şartlarında ve sularda vücudun ısısını dengede tutmak için neoplem maddesi adı verilen malzemeden üretilmiş uzun ve kısa , kollu ve kolsuz modelleri mevcuttur. Köprülü kanyonda su sıcaklığı hayli düşük olduğundan üşümeden keyifli bir tur geçirmenisi sağlar.
H ) Ayakkabı
Kaygan kayalar ve zeminler üzerinde yüksek tutunma sağlayan su tutmayan ayak ısısını koruyan plastik ve özel kumaşlardan imal edilmiş bir ayakkabı çeşididir. Antalya köprülü kanyon ve özellikle kanyon ( canyon ) katılımcıları için olması gereken malzemedir.

Rafting Esnasında Uyulması Gereken Kurallar
Birkaç kişilik guruplar halinde profesyonel rehberle birlikte rafting yapılmalıdır. Botlarda bulunan rehberler dikkatlice dinlenmeli söyleneceklere harfiyen uyulmalı, Yüzmeyi çok iyi bilmiş olsanız dahi kesinlikle can yeleği ve kask giyinilmelidir. Irmakta birlikte, ekip olarak hareket etmek bu zorlu parkurun devrilmeden her hangi bir fiziksel zahiyata uğramadan tamamlanmasında önemlidir.
Suda karşılaşılacak tehlikeli engeller ağaç parçaları, kayalar sivri taşlar ırmak ağızlarında tıkanıklı oluşturur. Üzerinden geçilmesi botun dengesini bozabilir ve devrilmeler sonucu su altında bulunan kayalara çarparak ufak yada büyük çaptaki kazalara sebep olabilir. Su üzerindeki köpük ve dalgalar şelalelere yakın olunduğunu göstermektedir. Kesinlikle kask çıkarılmamalı, herhangi bir düşme sonucunda koruyucu olacaktır.
Rafting Nedir?
Akıntısı bol olan yüksek sularda raft adı verilen şişme botlarla yapılan bir spordur bu sporda önemli olan botu devirmeden güvenli bir şekilde dalgalardan geçilerek parkuru tamamlamaktır. Rafting 10 ar kişilik guruplar halinde konusunda uzman 1 rehber eşliğinde yapılmalıdır.
Değişik zorluk sınıfları olan rafting ırmağın hızı, taşların yoğunluğu, suyun seviyesi, suyun debisiyle oluşmaktadır. Hızı yüksek olan ırmaklarda kontrolü ele almak oldukça zordur. Irmakların akışları zorluk sınıflarına göre derecelendirilir.
1. Derece : basit hızlara sahiptir. Küçük ve kolaydır.
2. Derece : küçük ırmaklarda olan basit geçişleri vardır. Ufak taşlar ve kayalar bulunmaktadır.
3. Derece : orta zorluktadır debisinin yüksekliği bir metreyi geçer uzaktaki görüş aralığı azdır.
4. Derece : zor bir parkur olup büyük şelalelerden oluşur. Zorlu geçişlerin olduğu bir sınıftır.
5. Derece : akıntısı ve yüksekliği oldukça fazla çok tehlikeli taşlar, yüksek uçurumlar, peşi peşine gelen düşüşler yol almak zordur. Acemi raftingciler için önerilmez.
6. Derece : ırmak çok yüksekten akar, neredeyse geçilmesi imkansız olan profesyonel raftingcilerin bile zorlandığı imkansıza yakın parkur çeşididir.

Herkes Rafting Yapabilir mi?
Antalya’da önemli bir yetenek gerektirmediğinden yapılması kolay özellikle bir ve iki derece için yüzmeyi bilmek yeterli olacaktır. Adrenalin isteyen sporcular için iyi derecede yüzmeyi bilmek, profesyonel rehber eşliğinde yapılmalıdır. Antalya parkurunda Aylarca kurs görmek gerekli değildir. Kırk beş dakikalık kısa bir infoyla ekipmanlar ın nasıl kullanılacağı söylenerek başlanır.
Türkiye’nin önde gelen bölgesi olan Antalya da bulunan Köprülü Kanyon (canyon) Köprü Çay nehri önemli bir öneme sahiptir. Tarihi dokunun bozulmaması, Antalya’da ki rafting sporuna değişik güzellikler katmaktadır. Gurupların birlikte hareket etmemesi ve rehberin dinlememesi sonucunda istenmeyen kazalarla karşılaşılabilir. Birlikte hareket etmek önem arz etmektedir. Gerekli güvenliğin sağlanmaması sonucunda istenmeyen durumların çıkmasına sebep olabilir.

Rafting Katılım Şartları
- Rafting yapmak için 7 yaş ile 70 yaş arası olmanız gerekmektedir.
- Her hangi bir sağlık problemi varsa mutlaka tur öncesi bildirmelisiniz.
- Metal aksesuarlar (künye, küpe, halhal, vb.) gibi alınmamalıdır.
- Kaygan özelliği az olan suya girilebilir ayakkabı seçilmelidir ( Dilerseniz rafting tesisimizde su sporları için imal edilmiş plastik ayakkabıları kiralayabilir veya satın alabilirsiniz ) .
- Hamile bayanlar, yüksek tansiyon veya kalp hastalığı olanlar katılamazlar.